De Vlaamse renovatiepremie wijzigt

De Vlaamse renovatiepremie wordt een belastingvermindering

Vanaf 1 november 2014 zult u de renovatiepremie zoals ze nu bestaat niet meer kunnen aanvragen: u krijgt dezelfde premie, enkel later.

Wat verandert er?

·         De Vlaamse renovatiepremie wordt een belastingvermindering die u vanaf de zomer van 2015 zult kunnen aanvragen. U doet uw aanvraag bij Wonen-Vlaanderen maar in plaats van uw premie, ontvangt u van hen bij goedkeuring een attest dat u bij uw belastingaangifte voegt.  De belastingvermindering wordt u dan in 3 schijven toegekend.

·         De voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze belastingvermindering en de werken waarvoor u deze kunt aanvragen blijven dezelfde als die voor de renovatiepremie. Enkel de manier waarop ze moet worden aangevraagd en wordt uitbetaald wijzigt voor de aanvragen vanaf 1 november 2014.

·         Indien u van plan was tussen 1 november 2014 en de zomer van 2015 de renovatiepremie aan te vragen, wordt een overgangsregeling uitgewerkt zodat u dit nog steeds kunt doen aan dezelfde voorwaarden. U houdt uw facturen bij en dient dan in de zomer van 2015 uw aanvraag in bij Wonen-Vlaanderen.

 

Wat gebeurt er nu indien u een aanvraag voor de renovatiepremie wilde indienen tussen 1 november 2014 wanneer de renovatiepremie wordt stopgezet en de zomer van 2015 wanneer de nieuwe belastingvermindering voor het renoveren van uw woning in werking treedt?

Indien u van plan was tussen 1 november 2014 en de zomer van 2015 de renovatiepremie aan te vragen, wordt een overgangsregeling uitgewerkt zodat u dit nog steeds kunt doen. Voor deze groep, zullen facturen vanaf 1 november 2011 worden aanvaard. De totale periode waarover de facturen mogen worden verspreid mag echter niet meer zijn dan drie jaar. U houdt uw facturen bij en dient in de zomer van 2015 uw aanvraag in bij Wonen-Vlaanderen.

Vb. uw oudste factuur dateert van 01/12/2011. Facturen van 01/12/2011 tot en met 01/12/2014 komen in aanmerking. U kunt uw aanvraag indienen zodra de nieuwe belastingvermindering in werking treedt.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor de nieuwe belastingvermindering en de werken waarvoor u deze kunt aanvragen blijven dezelfde als die van de huidige renovatiepremie tot 1 januari 2016. Enkel de manier waarop ze wordt uitbetaald wijzigt voor deze aanvragen.

Zullen alle aanvragen voor de Vlaamse renovatiepremie vóór 1 november 2014 ingediend nog worden uitbetaald?

Alle aanvragen die recht hebben op de renovatiepremie zullen worden uitbetaald.

Ik zou de renovatiepremie nu al kunnen aanvragen maar ik heb nog niet alle werken uitgevoerd. Doe ik de aanvraag best nu of wacht ik beter?

Als u wacht, krijgt u de volledige premie wanneer u in aanmerking komt maar dan moet u langer wachten op de uitbetaling.

U zult het attest voor de belastingvermindering vanaf de zomer van 2015 kunnen aanvragen. Dit attest kunt u dan toevoegen bij uw belastingaangifte van 2016 (voor het inkomstenjaar 2015). Begin 2017 zult u de eerste schijf dan worden uitbetaald, de tweede het jaar erop en de derde het jaar daarop.